Navn: Lex Veltman
Sted: Weert

Kommentar:Nederlands
Van 19 tot 25-2016 heb ik de cursus Pianostemmen voor Beginners gevolgd.
Na een hartelijke ontvangst op de zondagavond ging de cursus de volgende dag van start.
Op de cursus bij Ben leer je naast de theorie vooral de praktijk van het stemmen. Je leert hoe je de stemsleutel moet hanteren en hoe de stempennen reageren. Zowel bij de vleugel als bij de piano.
Tijdens de cursus word je uitgebreid en gedetailleerd geïnformeerd over alles van de piano en de vleugel: de toetsen, het mechaniek, de stempennen de snaren. Ook hoe je snaren moet vervangen, het mechaniek afstellen. Een week is natuurlijk veel te kort om dat goed te leren, maar je krijgt wel een heel goed beeld van hoe de piano in elkaar zit en wat er allemaal bij komt kijken. Elke dag oefen je met de stemhamer en Dirk's Stemapparaat.
Wat ook goed voor elkaar is aan de cursus is het eten. Inez mijn complimenten! Linard is een gehucht van 3 boerderijen waarvan die van Ben en Inez er één is. Ik heb een paar mooie wandelingen gemaakt in de omgeving. Het was juni dus volop bloeiende planten en grassen gezien. (En ook het keramiek dat Inez gemaakt heeft!) Mijn eigen piano heb ik inmiddels gestemd. Dat heeft me een hele dag gekost maar het resultaat is verrassend goed. De snelheid komt met de ervaring, volgens Ben.


Navn: Friedrich Tepel

Kommentar:Deutsch
Es war eine herrliche Woche im Juni 2015 mit wirklich netten Menschen und einem perfektem Lehrer, Ben Verbon, kompetent, geduldig und gut strukturiert. Ich habe in der kurzen Zeit eine Menge gelernt und mit "Dirk's Piano Projekt" ein Stimmprogramm kennengelernt, dass mir eine (unverzichtbare) Riesenhilfe bei meinen Stimmversuchen geworden ist. Inez sorgte für unser leibliches Wohl, lecker! Es war die beste Fortbildung, die ich je hatte und gerne würde ich sie öfter und länger wiederholen. Weiter so! Friedrich Tepel
Navn: Astrid Åslin

Kommentar:Svenska
Ett otroligt bra program att använda för privat bruk eller för professionella pianostämmare. Jag var på pianostämmarkursen i Frankrike i maj i år (2015), och nu stämmer jag pianon åt privatpersoner, kyrkor och kulturskolan. Jag har fullt upp! Utan Dirk´s tuner skulle det aldrig ha gått så fort att lära sig detta yrke. Funderar på att gå fortsättningskursen för att bli en komplett pianotekniker. Avvaktar nog till 2017. Programmet är smidigt, precist och enkelt att förstå. Resultatet blir outstanding!
Navn: Ruud Dessing
Sted: Noordwijk

Kommentar:Nederlands
Afgelopen week (week 29, 2015) de cursus gevolgd bij Ben Verbon in Linard (Fr) Buitengewoon veel geleerd! Theorie en praktische oefeningen gaan hand in hand. Alles was voor mij een nieuwe wereld en zeer de moeite waard. Na mijn vakantie wordt het programma van Dirk zeker aangeschaft. Daarnaast zeer genoten van de bijzondere omgeving en de gastvrijheid en zorgzaamheid van Ben en Inez. Veel Dank!
Navn: Richard Sullivan

Kommentar:English
You won’t get what you pay for from this course - you will get much more instead!
1. accommodation 3 meals a day morning and afternoon breaks. (I got vegetarian meals that made the carnivores jealous).
2. a great tuning course in a small group plus some practice replacing strings and other small repairs 3. the French countryside (and only countryside because you are miles away from the nearest village) 4. a fun time with hosts with big hearts and great sense of humour

What you are not going to get from this course: Well the truth is that piano tuning is fairly simple in theory but takes some effort in reality so don’t expect that you can tune 2 pianos per day directly after this course. Ben recommends when you go home after the course you tune 6 notes on your own piano per day (expect your arm to be aching after 6 notes until the muscles adapt). If you do this then after 2 weeks you piano will be optimally tuned and will probably sound better than you have ever imagined possible.
Ben will give you some tips for building speed but always repeats that the only way to get quick is to practice. He is incredibly patient but also has high standards so don’t expect him to use the word “perfect” from him too often!

Navn: Astrid Åslin

Kommentar:English
A wonderful week in France, with wonderful people. I didn´t think it was possible to learn this much in only 5 days. Now I will buy Dirk´s pianotuner, it is a great help in your piano-tuning. Thank you Ben and Inez!
Navn: Marcelo Fagundes
Sted: Brasil

Kommentar:Português
Olá, vcs não poderiam vender o material didático dos cursos de afinação e de restauração de pianos, pois não tenho como ir até vcs.
Navn: Huib Billiet Adriaansen

Kommentar:Nederlands
Op cursus bij Ben en Inez Wie via Internet naar de zuid-Franse gemeente Linard surft, treft de site van de camping ‘La Colline’. Niets doet vermoeden dat er een ‘academie’ voor pianoliefhebbers gevestigd is. Tenminste dat is waar een Japans student eens naar vroeg toen hij de weg niet meteen vond. Op de plek staan gewoon enkele in natuursteen opgetrokken huizen, in eenheid met de omgeving. Ze werden eigenhandig gerestaureerd en aangevuld door Ben Verbon en Inez Wisse. De rustig gelegen plek is camping en gite voor natuurliefhebbers en levenskunstenaars. Enkele keren per jaar strijken er ook cursisten neer om te leren hoe ze een piano kunnen stemmen, afregelen en restaureren. De cursus van Ben Verbon is niet zomaar een aanvulling bij de handige software van Dirk’s Projects. Het is een bad in alle geheimenissen van het instrument. Het aantal deelnemers is beperkt. Voldoende tijd dus om essentiële praktische vaardigheden aan te leren: het hanteren van de stemhamer, kleine reparaties, snaren vernieuwen, mechaniek regelen. Elke cursist heeft het voorrecht te mogen smullen van de geheide kennis en de ervaring van Ben. Geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Ben is een no-nonsens man. Zijn cursus haalt enkele hardnekkige mythes onderuit en geneest je ook van het waanidee dat je na de aanschaf van een piano alleen gemachtigd zou zijn de toetsen aan te slaan en dat je voor de rest volledig aangewezen bent op de verkoper of de stemmer. Verhelderend is de wisselwerking tussen deelnemers met verschillende beweegredenen: pianofreaks, wetenschappers, muzikanten pur sang, cursisten die zich voornemen zelf de mechaniek van een piano te vernieuwen of voor kinderen in kansarme buurten toegetakelde piano’s op te knappen. En dan is er ook nog de materiële en spirituele omkadering. Cursisten en hun meereizende partner genieten van een zorgeloos ‘vol pension’. Inez verbaast elke dag met haar overheerlijke en vers bereide maaltijden, maar evenzo met haar groot hart en inlevingsvermogen. Bij het opzetten van de camping/gite hadden gastheer en gastvrouw een duidelijk doel voor ogen: hun stekje delen met gelijkgestemde zielen, proberen elkaar innerlijk te verstaan. De ‘nederzetting’ van Ben en Inez in Linard is een ontmoetingsplaats. Daar was het hen om te doen. Voor de cursisten is er een strikte, professionele planning, maar ook voor hen is het vrijwel onmogelijk ongevoelig te blijven voor de deugddoende trillingen van deze ‘filosofie’. De cursus 'piano stemmen' is een bijzondere ervaring.
Navn: Klaas Westra

Kommentar:Nederlands
Iedereen die een piano heeft of er één gaat kopen -zeker tweedehands- zou de cursus bij Ben Verbon moeten volgen. Wie koopt er nu een gebruikte auto zonder iets van auto's af te weten? Ik heb zeer veel geleerd en ben enthousiast niet alleen over de cursus, maar ook over de Piano Tuner. Het gebruikte algoritme houdt rekening met alle inharmoniciteit en levert daardoor een perfecte stemming op. Voor zover mij bekend is dit het enige programma dat een op het instrument toegesneden strech oplevert.
Over de door Ben Verbon gegeven cursus niets dan lof. Ik heb niets gemist, om over de door Inez verzorgde maaltijden maar niet te spreken. Bedankt jullie allebeide. Ik kan nu stemmen en ben een gelijkwaardige gesprekspartner voor mijn pianostemmer. Dat is toch fantastisch.

Navn: Vitaliy U.
Sted: Lynnwood, WA

Kommentar:English
I was in the ever-first piano tuning course group of this great school. I it was awesome!!! Food is better than in a restaurant, lodging is better than in a hotel, surroundings is better than in any university town (because it is nature), studying face to face in a small group (compared to private tutoring), all day in the shop filled with curious equipment, four languages to pick from... this is the place where theory immediately turns into hand-on practice. Where your dream comes true.
Navn: Nico Corba

Kommentar:Nederlands
Na ingeschreven te hebben voor de cursus ' pianostemmen voor beginners' heb ik Dirk's stemapparaat alvast aangeschaft om vooraf al wat te kunnen oefenen. De door Ben Verbon gegeven cursus blijkt, nu ik die gevolgd heb, onmisbaar. Je leert de stemhamer te hanteren en op welke manier een stabiel stemresultaat te bereiken is. Ook aan vele theoretische aspecten wordt aandacht besteed evenals aan het afregelen van het mechaniek en het vervangen van snaren.
Er is altijd ruim voldoende tijd voor het stellen en beantwoorden van de vele vragen die al doende bij je opkomen. Door een week samen te zijn met nog drie andere deelnemers ontstaat er een nuttige interactie die veel extra's oplevert. De verzorging rond de cursus door Inez is van zeer hoog niveau, ook kan ze heerlijk koken. Het zelf musiceren in de vrije uurtjes door de deelnemers wordt door het echtpaar zeer gewaardeerd.
Ik heb een fantastische week gehad. Ben en Inez, nogmaals bedankt!

Navn: Dave den Tuinder
Sted: Meijel

Kommentar:Nederlands
Tijdens deze intensieve en zeer interessante cursusweek heb ik een basis opstap gemaakt om het vak van pianostemmer te leren. Ook met behulp van Dirk's Pianotuner kan ik al zelfstandig stemmen. Ben en Inez nogmaals bedankt voor jullie goede zorgen en jullie zien mij zeker terug voor een vervolg cursus!

Navn: A. van de Ven
Sted: België

Kommentar:Nederlands
Ik kan niet anders dan lof uitbrengen m.b.t. de cursus piano stemmen in Linard (Fr.). Als beroepsmatig pianist heb ik altijd de wens gehad mijn instrument zelf te kunnen stemmen. Een ...jarige opleiding hiervoor volgen ging voor mij weer te ver omdat mijn hoofd-interesse toch ligt bij het piano-spel. Deze week bood mij de unieke kans om de vaardigheid van het stemmen onder de knie te krijgen.Met alle waardering voor Ben voor wie geen moeite te veel was en Inez die haar steentje bijdroeg door goed voor ons te zorgen. Al met al een groot succes.
Navn: William van der Vlies
Sted: Helmond

Kommentar:Nederlands
Een geweldige cursusweek gehad bij Ben en Inez. Lieve gastvrije mensen. Fantastische mooie omgeving. Een gezellige gemotiveerde groep. En een zeer uitgebreide cusus. Aan het eind van de week had ik het gevoel een 3-jarige opleiding te hebben gehad. Veel geleerd maar ook heeft Ben veel specialistische ervaring uitgedeeld wat je nooit had kunnen leren bij een vakopleiding. Klankverbetering, restauratie en nog veel meer. En natuurlijk met Dirk's stemapparataat uitgebreid geoefend. Deze week heeft mij het zetje gegeven om beroepsmatig stemmer/reperateur te worden.
Navn: Chris Lagarde
Sted: Prinsenbeek

Kommentar:Nederlands
Hoi Ben en Inez De week was helemaal goed. Het was niet alleen erg interessant, maar ook heel gezellig. Een leuke groep mensen, veel interessante nieuwe dingen geleerd, prachtige inspirerende verblijfruimte (La colline is heel mooi), een mooie omgeving en natuurlijk prachtige muziek 's avonds bij de kachel. Ben bedankt voor alle interessante informatie en Inez bedankt voor het lekkere eten en de gezelligheid en gastvrijheid. Chris